Buiten wordt het weer donkerder en guurder. Dit vraagt om warm en gezond eten met ingrediënten die bij dit seizoen horen. Deze soep van pompoen met een aziatisch tintje past perfect bij dit weer en is een echte aanrader.
TIPS
Ben je vegetarisch? Laat dan de parmaham achterwege. Als je wel iets krokants in de soep wilt hebben, kun je bijvoorbeeld wat panko in wat olie in een pannetje bakken. De soep die overblijft, kun je invriezen en een andere keer weer eten.
COMBINATIES
- in combinatie met wat brood en een smeerseltje/dipje is dit een perfect hoofdgerecht
OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN
- bospeen, sjalotten, parmaham: gebruik voor de bospeen & pastinaak puree met krokante topping (klik hier)
Bereidingswijze pompoensoep met aziatische twist
Ingredients
- Een flespompoen
- 6 bospenen
- 3 sjalotten
- Een knoflookteen
- Blokje gember zonder schil (circa 2 bij 2 cm en 1 cm doorsnee)
- 3 plakken parmaham
- 100 ml kokosmelk en eventueel nog wat extra voor op tafel
- Een blokje groentebouillon
- 1½ liter water
- Een theelepel gemalen komijnzaad
- Een theelepel paprikapoeder
- Snuf cayennepeper
- Een eetlepel bak- en braadolijfolie
- Geen ingrediënten maar wel benodigd: staafmixer en bakpapier
Directions
- Step 1 Breng het water aan de kook en verwarm de oven voor op 200 graden.
- Step 2 Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in blokjes.
- Step 3 Maak de bospenen schoon door ze af te spoelen en te schillen. Snijd vervolgens in stukjes.
- Step 4 Snijd de sjalotten in stukjes. Pers de knoflookteen.
- Step 5 Warm de olijfolie in een diepere pan op en fruit hierin de knoflook en sjalotten.
- Step 6 Pers de gember vervolgens boven de pan uit en voeg de paprikapoeder en gemalen komijnzaad toe. Roer goed.
- Step 7 Gooi de pompoen en bospeen erbij en roer alles goed door elkaar gedurende een paar minuten.
- Step 8 Voeg hierna het water en het bouillonblokje toe. Zorg dat alles goed gemengd is, zet het vuur op een laag pitje en doe de deksel op de pan. Laat het geheel zo’n 20 minuten pruttelen.
- Step 9 Scheur de ham in grove stukken, leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en plaats gedurende 15 minuten in de oven.
- Step 10 Laat de soep na het koken nog even 5 minuten staan. Pureer het vervolgens tot een glad geheel met de staafmixer. Pas op voor hete spetters!
- Step 11 Voeg een snuf cayennepeper toe en roer het er goed doorheen. Roer vervolgens de kokosmelk erdoorheen. Voeg eventueel naar smaak nog wat zout en/of peper toe.
- Step 12 Laat de parmaham na de 15 minuten even buiten de oven staan en verkruimel de ham vervolgens en doe in een kommetje zodat iedereen het zelf in zijn/haar soep kan doen. Serveer eventueel wat extra kokosmelk in een kannetje erbij. Enjoy!