Dit was het eerste gerecht dat ik samenstelde en is nog steeds één van mijn favorieten en geliefd bij mijn gasten. Mooie bijkomstigheid: het is makkelijk te bereiden.
TIPS VOORAF
Voordat we aan de slag gaan nog een aantal opmerkingen over de ingrediënten. Ik gebruik buffelmozzarella omdat ik verliefd ben op de volle smaak en zachte textuur. Wat betreft de olijfolie voor de citroendressing: ik gebruik voor dressings altijd een goede kwaliteit olijfolie, omdat dit het gerecht echt omhoog haalt. Dit hoeft niet prijzig te zijn. Zo staat in mijn keuken vaak extra vierge olijfolie van ‘Iliada Kalamata’ (AH) of de green, fruity & peppery olijfolie van ‘GAEA’ (Hanos).
COMBINATIES
- zalm met soja-ketjap-gembersaus (klik hier)
- (vegetarische optie) falafelballetjes met tahin-honingdressing (klik hier)
OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN
- tuinerwtjes: bewaren in vriezer en bijvoorbeeld volgende keer gebruiken voor zoete aardappelstamppot (klik hier)
- citroen: de restanten hiervan worden vaak meteen weggegooid terwijl hier nog zoveel opties voor zijn. Doe de rest als schijfjes in een waterkaraf of maak er thee van door ze in heet water te stoppen. Andere mogelijkheid: bewaar de halve citroen in aluminiumfolie in de ijskast (ongeveer maximaal twee dagen) en gebruik de volgende keer voor een andere dressing of dip, denk aan bulgursalade met halloumi (klik hier) of tahin-honingdip met falafelballetjes (klik hier).
- rode ui: inpakken en in ijskast bewaren (ongeveer maximaal twee dagen) en vervolgens een andere avond voor een salade gebruiken (zie mijn salades onder Recepten).
Bereidingswijze notenrijstsalade met citroendressing
Ingredients
- Half pak notenrijst (ongeveer 138 gram)
- Blikje tuinbonen (uitlekgewicht 130 gram)
- 110 gram diepvries tuinerwtjes extra fijn
- Bol (buffel)mozzarella
- Halve rode ui
- 10 blaadjes basilicum
- Halve citroen
- 2 eetlepels olijfolie
- Zeezout
- Peper
Directions
- Step 1 Vul een kommetje met heet water en leg hier de tuinerwtjes in. Herhaal dit nog een keer.
- Step 2 Doe de tuinbonen in een vergiet en spoel ze goed af. Gooi vervolgens de tuinerwtjes erbij.
- Step 3 Snijd de ui in kleine blokjes.
- Step 4 Snijd de mozzarella in kleine blokjes.
- Step 5 Scheur of snijd de basilicum in stukjes.
- Step 6 Kook de notenrijst volgens de aanwijzingen.
- Step 7 Terwijl de notenrijst kookt maak je de citroendressing. Hiervoor heb je de rasp en het sap van de halve citroen, de olijfolie, peper en zout nodig. Was de citroen goed en rasp vervolgens wat van de schil van de citroen boven een kommetje. Zelf rasp ik altijd de helft van de schil van de halve citroen. Hoe meer rasp, hoe intenser de citroensmaak. Pers vervolgens boven hetzelfde kommetje de citroen uit. Gooi hierna de olijfolie erbij en meng het sap, de rasp en de olijfolie. Voeg vervolgens naar smaak zout en peper toe.
- Step 8 Laat de rijst iets afkoelen. Doe de rijst vervolgens in een kom en gooi de tuinerwten, tuinbonen en ui erbij. Schenk de dressing erbij en meng het geheel goed. Voeg als laatste de buffelmozzarella en de basilicum toe en meng nog een keer.
- Step 9 Als je het mooi vindt kun je eventueel nog wat basilicum over het gerecht uitstrooien of een kort takje in het midden steken. Et voilà: je hebt een heerlijke notenrijstsalade gemaakt.
Super lekker recept in combinatie met de zalm met soja-ketjap-gembersaus. Wij hebben er gisteren zo van genoten. Echt een enorme aanrader!
Wat goed en leuk om te horen! Dankjewel!