Deze salade is niet alleen een feestje door de verschillende kleuren van de verschillende voedzame groenten, maar ook de smaken hiervan. Daarnaast is deze salade lekker verwarmend door de gekookte linzen en geroosterde pompoen.
TIPS VOORAF
- linzen: je kunt voor zowel gedroogde linzen als linzen uit blik kiezen, ik gebruik voor dit recept altijd gedroogde linzen omdat deze door het koken nog lekker warm zijn.
- pompoen: als je al voorgeschilde en gesneden pompoenblokjes gebruikt, zal de bereidingstijd wat korter zijn.
COMBINATIES
Dit is een bijgerecht en past bij veel verschillende producten, van vlees, kip tot vega.
OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN
- pompoen: gebruik een andere avond voor de Pompoen Linzen Curry (klik hier) en/of de Gevulde Pakketjes (klik hier).
- gedroogde linzen: zijn langer houdbaar en kun je altijd weer gebruiken voor een ander gerecht.
- gedroogde cranberry’s en honing: bewaar de cranberry’s afgesloten in de ijskast en gebruik bijvoorbeeld met de honing bij het ontbijt in kwark met fruit en muesli.
- rucola, mosterd, witte wijn azijn, pompoenpitten, feta: zet dit een andere avond in voor de Salade met mosterd-witte wijn azijn dressing (klik hier) en verruil de hüttenkäse voor de feta.
- rucola: gebruik een andere keer in een pasta.
- couscous: is langer houdbaar en kun je een andere avond weer gebruiken.
Bereidingswijze Kleurrijke Pompoen & Linzen salade
Ingredients
- Circa 200 gr flespompoen (1/4 flespompoen)
- 45 gr groene linzen (ik gebruik gedroogde, kant en klaar kan natuurlijk ook)
- 50 gr couscous
- 100 gr feta
- 2 handen gedroogde cranberry's
- Een hand pompoenpitten
- 2 volle handen rucola
- Een el honing
- Een tl gedroogde tijmkruiden
- Een el olijfolie om mee te bakken of braden
- 2 el goede kwaliteit olijfolie
- 2 el witte wijn azijn
- Een el Dijon mosterd
- Peper & zout
- Geen ingrediënt, wel benodigd: bakpapier
Directions
- Step 1 Warm de oven voor op 200 graden en ga door met de volgende stap.
- Step 2 Als je geen kant-en-klare pompoenblokjes hebt, schil dan de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vlees in wat dunnere plakjes of blokjes. Hussel de plakjes/blokjes in een kom met een el olijfolie om mee te bakken of braden, de tijm, honing en wat peper en zout. Leg de pompoen verspreid op een met bakpapier bekleedde ovenplaat en laat gedurende 15 minuten roosteren in de oven. Ga ondertussen door met de volgende stappen.
- Step 3 Bereid de groene linzen als je de gedroogde variant hebt volgens de aanwijzingen. Ga ondertussen door met de volgende stappen.
- Step 4 Bereid de couscous volgens de aanwijzingen. Ga weer ondertussen door met de volgende stappen.
- Step 5 Maak de dressing door de witte wijn azijn, de goede kwaliteit olijfolie en de dijonmosterd in een kommetje te mengen.
- Step 6 Snijd de cranberry’s wat kleiner.
- Step 7 Doe de rucola, linzen, couscous, pompoen, cranberry’s en pompoenpitten in een slakom. Verkruimel de feta boven de kom en hussel alles goed. Gooi de dressing erbij en hussel alles nogmaals goed. Hierna ben je klaar om deze feestelijke salade op tafel te zetten!