Citroen-Frambozentaart

Citroen-Frambozentaart

Deze taart heb ik onlangs gemaakt voor mijn diner ter ere van mijn dertigste verjaardag. Het was een regelrechte hit en ik wil jullie dit recept dan ook niet onthouden. De combinatie van de frisse citroenvulling met vanille, de frambozen en koekjesbodem is hemels. Voor de mensen die alleen gezond willen eten, is dit geen goede optie maar houd dit recept dan zeker in gedachten als je een keer wilt zondigen. Voor de anderen: geniet van deze taart!

TIPS VOORAF

  • Aangezien de schil van de citroenen in de vulling gaat, is het aan te raden om biologische citroenen te gebruiken.
  • Vanillezaadjes kleven erg. Een makkelijke manier om de zaadjes zonder veel gedoe uit het halve vanillestokje te krijgen, is door het in de lengte doormidden te snijden. Ga hierna rustig met een klein mesje langs de binnenkant van het stokje en voeg de zaadjes meteen toe aan de vulling. Probeer zo min mogelijk je vingers te gebruiken om zo het kleven aan je vingers te voorkomen. Als je een groot vanillefan bent, kun je meer dan de helft van het vanillestokje gebruiken.
  • Uitrollen van het deeg: strooi wat bloem over de oppervlakte waarover je het gaat uitrollen en doe hetzelfde met de deegroller. Dit voorkomt het blijven kleven van de deeg.
  • Scheurt het deeg bij het plaatsen ervan in de taartvorm? Geen paniek. Herstel dit gewoon als alle deeg in de vorm zit. Je kan bijvoorbeeld een stukje deeg van een andere plek pakken om weer op de scheur te plakken of misschien lukt het wel om de gescheurde randen weer naar elkaar toe te krijgen.
  • De bodem hoeft niet heel dik te zijn en de randen niet heel hoog. De randen mogen wel wat dikker zijn. Verder is het heel belangrijk dat nergens gaten zitten en de bodem en randen goed aansluiten en dus een geheel vormen. De taartvulling is namelijk vloeibaar.
  • Tenslotte: je kunt de taart dezelfde dag/avond nog eten maar het is ook heel lekker om de taart de volgende dag te eten, bewaar de taart dan in de ijskast.

OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN

  • eieren: gebruik voor het ontbijt, de lunch of een andere keer voor de bananencake (klik hier)
  • room: gebruik voor de courgette-doperwtensoep (binnenkort online)
  • bloem, suiker, boter: deze producten zijn langer houdbaar en komen altijd wel weer van pas in de keuken

ingrediënten citroen-frambozentaart

Bereidingswijze citroen-frambozentaart

juni 24, 2018
: 9 tot 10 personen
: 40 min
: 40 min
: 1 hr 20 min
: Gemiddeld

By:

Ingredients
  • 300 à 400 gram frambozen
  • 3 (bij voorkeur biologische) citroenen
  • 3 eieren (voor de vulling)
  • Half ei (voor het deeg)
  • Half vanillestokje
  • 100 ml vloeibare slagroom
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 80 gram witte basterdsuiker (voor het deeg)
  • 115 gram fijne kristalsuiker (voor de vulling)
  • 225 gram bloem
  • Snuf zout
  • Geen ingrediënten, wel vereist: taartvorm, deegroller, garde
Directions
  • Step 1 Zorg dat de roomboter buiten de ijskast ligt, zo is het straks makkelijk kneedbaar.
  • Step 2 Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Step 3 Was de citroenen goed en rasp de schil. Doe de geraspte schil in een hoge kom.
  • Step 4 Halveer vervolgens de citroenen en knijp/pers het sap eruit. Doe het sap in de kom erbij. Zorg dat er geen citroenpitten bij zitten.
  • Step 5 Breek de eieren en voeg toe in de kom. Roer goed met de garde.
  • Step 6 Doe de kristalsuiker en ook de room in de kom erbij. Meng de ingrediënten goed met een garde.
  • Step 7 Haal de vanillezaadjes uit het vanillestokje (zie voor gemakkelijke wijze TIPS VOORAF hierboven). Doe de zaadjes direct vanaf het mesje in de kom erbij. Roer vervolgens alle ingrediënten voor de vulling goed met de garde.
  • Step 8 Zet de kom met de vulling even opzij.
  • Step 9 Nu is de bereiding van het deeg aan de beurt. Vet een taartvorm in. Doe de roomboter, een half geklutst ei, de witte basterdsuiker, de bloem en een snuf zout in een hoge kom. Meng en kneed de ingrediënten totdat het één geheel wordt. Blijf het mengsel kneden totdat het een smeuig deeg wordt. Maak er vervolgens een bal van.
  • Step 10 Rol de bal van deeg vervolgens uit met de deegroller (zie voor een handige manier TIPS VOORAF).
  • Step 11 Plaats vervolgens de deeg voorzichtig in de bakvorm. Geen zorgen als de deeg wat scheurt, zorg dan dat je het gewoon weer dichtmaakt als het in de taartvorm zit. Zie ook TIPS VOORAF. De bodem hoeft niet heel dik te zijn, de randen mogen in vergelijking wel wat dikker zijn maar niet heel hoog (zo’n 2½ cm). Zorg dat de gehele deegvorm één geheel is, de vulling is namelijk vloeibaar en je wilt niet dat het gaat lekken (zie TIPS VOORAF).
  • Step 12 Breng vervolgens oppervlakkige gaatjes aan in de bodem met een vork, zorg dat je niet door de bodem heen prikt.
  • Step 13 Plaats de taartvorm op de bakplaat gedurende 10 minuten. Haal hierna weer eruit, maar laat de oven aanstaan.
  • Step 14 Als de deegranden iets zijn ingezakt kun je ze voorzichtig weer omhoog vormen. Pas op: het deeg is heet, dus gebruik bijvoorbeeld een lepel. Indien de bodem iets omhoog is gekomen, kun je het heel voorzichtig naar beneden drukken met een lepel.
  • Step 15 Roer vervolgens met een garde de citroenvulling nog eens goed en schenk voorzichtig en rustig in de deegvorm. Zorg dat de vulling niet over de rand gaat. Plaats nu heel voorzichtig de taartvorm weer terug op de bakplaat in de oven.
  • Step 16 Laat de taart zo’n 25 tot 30 minuten in de oven staan. De citroenvulling zal een soort van stevige pudding structuur krijgen.
  • Step 17 Laat de taart hierna even afkoelen (circa 30 minuten) en maak pas hierna voorzichtig de bakvorm los. Leg vervolgens de frambozen erop.
  • Step 18 En je feestelijke taart is ready to be served! Geniet!


Related Posts

Taart van Menken vanille vla

Taart van Menken vanille vla

De vierde generatie Menken is begonnen met het zuivelmerk nieuw leven in te blazen. Sinds kort staan drie van hun favoriete producten in de schappen: volle melk, karnemelk en vla.

Krokante tortilla’s met pulled chicken en mangosalsa

Krokante tortilla’s met pulled chicken en mangosalsa

Dit gerecht is een feestje op je bord! De verschillende kleuren spatten ervan af. Maar het allerbelangrijkste is dat deze feestelijke tortilla’s om te smullen zijn.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *