Deze chili con carne is een gemakkelijke en vullende optie voor de avondmaaltijd. Dit gerecht is, naast wat aanpassingen van mij, afkomstig van een goede vriendin en blijft top. Handig aan het recept is dat de overgebleven saus in de vriezer bewaard kan worden.
TIPS VOORAF
- De saus voor dit gerecht is eigenlijk voor 5 personen maar je kunt het gewoon voor 2 personen koken. De overgebleven saus is in de vriezer te bewaren. Hartstikke handig als je een keer geen tijd hebt om te koken. Je hoeft dan alleen nog de saus op te warmen en rijst erbij te koken.
- De rijst: ik gebruik zilvervliesrijst omdat dit een gezondere variant is. Zelf ben ik aan deze wat drogere rijst gewend geraakt. Heb je liever een ander soort rijst dan is dat geen probleem voor dit gerecht.
- Rode peper: altijd vervelend die brandende ogen als je ‘s avonds na het avondeten met je handen je in de buurt daarvan komt. Dit komt door de zaadjes die je hebt aangeraakt tijdens het snijden en is gemakkelijk te voorkomen. Rol de gehalveerde peper tussen je handen met de opengesneden kant naar beneden. De zaadjes zullen naar beneden eruit vallen. Als je van pittig houdt, kun je vanzelfsprekend meer gebruiken van de rode peper.
- Chorizo: vind je chorizo lekker? Snijd het dan in net wat grotere blokjes dan de paprika en de andere te snijden ingrediënten.
OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN
- Rode ui, chorizo en peterselie: te gebruiken voor de tuinbonen chorizo salade (klik hier)
- Rode ui en paprika: waterkerssalade (klik hier)
- Rode ui, peterselie: bulgursalade (klik hier)
- Paprika, rode ui, peterselie en rode peper zijn ook te gebruiken voor een salade naar eigen voorkeur
- Saus: in vriezer bewaren voor andere avond
Bereidingswijze Chili con Carne
april 17, 2018
: hoeveelheid rijst is voor 2 personen (saus is eigenlijk voor 5 personen, maar kan worden ingevroren, zie ook TIPS VOORAF)
: 20 min
: 15 min
: 35 min
: Gemiddeld
Ingredients
- Halve rode ui
- Halve knoflookteen
- Halve chorizo
- Halve paprika
- Halve rode peper
- 200 gram rode kidneybonen (125 gram uitlekgewicht)
- 200 gram witte bonen in tomatensaus
- 150 gram mais (uitlekgewicht 140 gr)
- Ongeveer 320 gram mager rundergehakt
- Zilvervliesrijst (150 gr)
- 400 gram gepelde tomaten (uitlekgewicht 240 gram)
- 70 gram tomatenpuree
- 1½ el olijfolie
- Eventueel peterselie
Directions
- Step 1 Snijd de rode ui en rode peper in kleine blokjes.
- Step 2 Snijd de paprika en chorizo in wat grotere blokjes.
- Step 3 Pers de knoflook.
- Step 4 Zet een pan met kokend water op voor de rijst. Tip: begin met de rijst volgens de aanwijzingen in het water te koken zodra je de chorizo en paprika in de andere pan gaat gooien (zie stap 7 hieronder).
- Step 5 Doe de olijfolie in een pan. Bak hierin de knoflook, rode ui en peper aan voor ongeveer 1 minuut.
- Step 6 Gooi vervolgens het gehakt erbij en rul het.
- Step 7 Doe de chorizo en paprika erbij zodra het gehakt gaar begint te worden (ongeveer na 3 minuten). Roer dit goed.
- Step 8 Let op stap 4: begin tegelijkertijd met de rijst in de pan met kokend water te koken.
- Step 9 Roer, zodra het gehakt gaar is, goed de mais, kidneybonen en witte bonen in tomatensaus erdoorheen (ongeveer na 1½ minuut). Laat ongeveer 2 minuten meebakken.
- Step 10 Voeg als laatste de tomatenpuree en de gepelde tomaten toe. Roer dit ook goed door elkaar en zorg dat de gepelde tomaten kapot gaan.
- Step 11 Laat de saus ongeveer 6 minuten op laag vuur trekken.
- Step 12 Als je peterselie gebruikt: snijd de peterselie fijn en roer dit aan het eind van de 6 minuten door de saus.
- Step 13 Schep de rijst en saus in de borden en geniet van de chili!
We hebben zitten smullen!! Ook ons zoontje van 2. Ik had er nog iets kaneel en komijn aan toegevoegd! Heerlijk!