Deze bananencake bewijst dat zoet niet meteen ontzettend ongezond hoeft te zijn en is dus een goede optie voor de zoete trek.
TIPS VOORAF
Bananencake is wat luchtiger dan bananenbrood. Voor dit recept gebruik je zelfrijzend bakmeel wat eigenlijk niets anders is dan bloem met bakpoeder. De overgebleven cake kun je in plakken snijden en in de vriezer bewaren. Om de bevroren plakjes te ontdooien en op te warmen leg je ze gedurende 10 à 15 minuten op bakpapier op de bakplaat in een oven op 180 graden, draai ze tussentijds om. Zeker een aanrader om eens te proberen, de plakken krijgen dan namelijk een heerlijk krokant korstje. Tenslotte: je kunt gemakkelijk zien of de cake gaar is door er voorzichtig een satéprikker in te steken. Blijft er niks plakken aan de prikker als je hem er vervolgens weer uithaalt? Dan is de cake gaar.
COMBINATIES
- Serveer een plak als dessert in combinatie met gezond bramenijs (klik hier), gezond mango ijs (klik hier) of aardbeien-kwarkijs (binnenkort online). Ook heerlijk als tussendoortje of ontbijt.
OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN
- honing: dit ingrediënt is langer houdbaar en is dus altijd weer te gebruiken, bijvoorbeeld voor het gezonde bramenijs (klik hier), de tahin-honingdip met falafelballetjes (klik hier), de waterkerssalade (klik hier), de bulgursalade met halloumi (klik hier) of als smeersel op een cracker
- eieren: gebruik bijvoorbeeld voor je ontbijt of lunch
- zelfrijzend bakmeel, gemalen kaneel: dit zijn ingrediënten die langer houdbaar zijn en dus altijd wel weer van pas komen in de keuken
Bereidingswijze bananencake
Ingredients
- 3 rijpe bananen
- 3 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram bosbessen
- 12 pecannoten
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 1 eetlepel honing
- Geen ingrediënten, wel benodigd: staafmixer, cakevorm en bakpapier
Directions
- Step 1 Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Step 2 Haal de bananen uit de schil, breek ze in stukken en doe ze in een kom, pureer ze vervolgens tot een egaal geheel met een staafmixer.
- Step 3 Doe hierna de eieren erbij en mix het mengsel met de staafmixer.
- Step 4 Roer de kaneel en de honing erdoor.
- Step 5 Voeg hierna ongeveer 1/3 van het bakmeel toe en mix met de staafmixer, voeg hierna weer 1/3 bakmeel toe en mix met de staafmixer en herhaal deze stap nogmaals voor het laatste deel van het bakmeel.
- Step 6 Spoel de bosbessen af, leg er 5 opzij en roer de rest door het mengsel.
- Step 7 Leg 3 pecannoten opzij en breek de rest in vieren en roer door het mengsel.
- Step 8 Doe het bakpapier in de bakvorm, giet voorzichtig de bananenmix erin. Leg vervolgens de 3 pecannoten en 5 bosbessen verspreid bovenop het mengsel.
- Step 9 Zet de vorm op de bakplaat in de oven en laat hier gedurende 50 minuten op 175 graden in staan. Blijf de cake tussendoor natuurlijk wel in de gaten houden.
- Step 10 Hierna is de cake, nadat hij wat afgekoeld is, klaar om geserveerd te worden.