Deze smaakvolle bulgur met aubergine moet je zeker een keer proberen. Doordat de bulgur in de saus wordt gegaard, neemt het de smaak van de saus goed op. De aubergine wordt heerlijk zacht door het roosteren in de oven en de citroen yoghurt saus zorgt voor frisheid.
COMBINATIES
Dit is een volledig hoofdgerecht.
OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN
- tijm: het is handig om de resterende tijmtakjes in de vriezer te bewaren
- tomatenblokjes, tomaat: gebruik een andere avond voor een pasta
- tomaat, olijven: zet een andere avond in voor een salade
- bulgur: dit ingrediënt is langer houdbaar en kun je een andere keer weer gebruiken voor een gerecht zoals de Bulgursalade (klik hier)
Bereidingswijze Geroosterde Aubergine Bulgur
Ingredients
- 2 aubergines
- 200 gr tomatenblokjes uit blik
- 200 gr tros cherrytomaten
- Een ui
- Een teentje knoflook
- 125 gr bulgur
- 80 ml olijfolie voor bakken & braden
- Flink wat smaakvolle kleinere donkere olijven zonder pit
- 3 takjes tijm
- Snuf kaneel
- Chilipeper
- Peper & zoet
- Citroen yoghurt saus
- 150 gr Griekse yoghurt
- Halve biologische citroen: rasp van de schil en het fijn gesneden vruchtvlees
- Blaadjes van 5 takjes munt
- Geen ingrediënt, wel benodigd: bakpapier
Directions
- Step 1 Warm de oven alvast voor op 200 graden. Snijd de ui fijn. Doe 20 ml van de olijfolie in een diepe (wok)pan. Let op: de pan moet een deksel hebben die je er later op kunt plaatsen. Zet het vuur halfhoog en laat de ui 5 minuten bakken totdat het zacht is.
- Step 2 Ga ondertussen door met het fijnsnijden van de knoflook. Halveer de tomaten. Voeg na 5 minuten de knoflook, kaneel en een snuf chilipoeder toe aan de pan. Fruit een minuutje.
- Step 3 Voeg de tomaten toe en plet ze kapot. Voeg hierna de tomatenblokjes, 200 ml water, de tijm, een flinke snuf zout en wat peper toe. Roer alles goed door elkaar, breng aan de kook, roer hierna nogmaals goed door en doe de deksel op de pan. Zet het vuur lager en laat 15 minuten pruttelen.
- Step 4 Snijd ondertussen de uiteinden van de aubergines eraf en schil in de lengte een strook van de schil eraf, laat een strook schil ernaast zitten en schil hierna weer een strook eraf. Blijf dit herhalen. Zie ook de foto van de ingrediënten. Snijd de aubergine vervolgens in plakken van circa 2 cm. Doe de overgebleven 60 ml olijfolie in een kom met een flinke snuf zout en peper en doe de aubergine erbij. Meng goed door elkaar zodat de aubergine bedekt raakt met de olijfolie. Verdeel vervolgens over een met bakpapier bekleedde bakplaat en plaats gedurende circa 35 minuten in de oven. Keer de plakken halverwege de tijd om.
- Step 5 Zet na 15 minuten trekken van de saus het vuur uit. Voeg de bulgur toe aan de pan en roer goed erdoorheen zodat de bulgur bedekt is met de saus. Doe de deksel weer op de pan en laat de pan gedurende 20 minuten staan.
- Step 6 Nu is het tijd om de Citroen Yoghurt saus te maken. Doe de yoghurt, het vruchtvlees en rasp van de citroen in een kommetje en roer goed door. Snijd de muntblaadjes fijn en roer de helft door de yoghurt saus. Roer wat peper door de saus. Halveer de olijven.
- Step 7 Haal na de 20 minuten de tijmtakjes uit de bulgur, roer de aubergine plakken en olijven door de bulgur. Verdeel over twee borden. Je kunt de Citroen Yoghurt saus en de resterende munt verdelen over het gerecht of in aparte kommetjes erbij serveren. Tijd om te smullen!