Liefde gaat door de maag, deze krokante koekjes bewijzen dat maar weer eens. En af en toe zondigen kan best, zeker als het om deze heerlijke combinatie van aardbei en witte chocolade gaat. Enjoy!
TIPS VOORAF
- deeg: ik heb het deeg een half uurtje in de ijskast laten rusten, dit zorgt ervoor dat het wat steviger is en meer in vorm blijft, maar als je hier geen tijd voor hebt, kun je dit ook achterwege laten.
- nadat de koekjes klaar zijn, kun je ervoor kiezen om er vormpjes uit te steken. Omdat de koekjes vrij krokant zijn, zul je de vormpjes voorzichtig erdoorheen moeten duwen.
OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN
- maizena, bloem, witte basterdsuiker, fijne kristalsuiker: deze ingrediënten zijn langer houdbaar en komen altijd wel weer van pas in de keuken
- bloem, witte basterdsuiker, fijne kristalsuiker, roomboter: gebruik een andere keer voor de Citroen-frambozen taart (klik hier)
- diepvriesaardbeien: stop het doosje met de resterende hoeveelheid in de vriezer en gebruik een andere keer weer ergens voor
- halve citroen: pers de citroen uit en doe het sap in (heet) water of gebruik voor het avondeten in een dressing zoals in de citroendressing voor de notenrijstsalade (klik hier)
Bereidingswijze aardbei & witte chocolade koekjes
februari 2, 2019
: 8 koekjes
: 30 min
: 40 min
: 1 hr 10 min
: Makkelijk
Ingredients
- Koekjesdeeg
- 100 gram ongezouten roomboter
- 150 gram bloem
- 80 gram witte basterdsuiker
- 50 gram witte chocolade
- Een ei
- --------
- Aardbeiensaus
- 120 gram diepvries aardbeien
- 50 ml water
- 11 gram maizena
- 20 gram fijne kristalsuiker
- Rasp van de schil van een halve citroen (bij voorkeur biologisch)
Directions
- Step 1 Snijd de roomboter in blokjes en laat in een kommetje buiten de ijskast staan zodat het wat zachter kan worden. Ga ondertussen door met de volgende stappen.
- Step 2 Snijd de witte chocolade in kleine blokjes en houd even apart.
- Step 3 Doe in een grote kom de witte basterdsuiker, een snuf zout en de boter. Meng en kneed met je handen het geheel goed tot een mengsel.
- Step 4 Kluts het ei en voeg toe in de kom, voeg ook de bloem toe. Meng en kneed alles weer goed tot een goed gemengde massa. Als alles goed gemengd is en een deegmassa ontstaan is, kun je de chocolade erdoorheen verdelen. Vorm vervolgens een bal van het deeg en laat gedurende 30 minuten in de ijskast rusten. Zie Tips vooraf over het laten rusten.
- Step 5 Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden. Ga ondertussen door met de volgende stappen.
- Step 6 De bereiding van de aardbeiensaus is aan de beurt. Meng het water en de maizena. Doe vervolgens de aardbeien, fijne kristalsuiker, de rasp van een halve citroen en het mengsel van water en maizena in een pannetje. Zet het vuur (niet te hoog) aan en roer goed zodat de suiker, water en rasp goed mengen en de aardbeien opwarmen en zacht worden. Als de aardbeien goed zacht zijn geworden, kun je het vuur uitzetten. Pak de staafmixer en pureer het tot een glad geheel. Roer het mengsel nog eens en proef of het naar smaak is. Als je het zoeter wil, kun je nog wat suiker erdoorheen roeren.
- Step 7 Haal het deeg uit de ijskast, rol uit tot een langwerpige rol. Verdeel de rol vervolgens in 8 gelijke stukken stukken. Rol de stukken uit, duw zachtjes in het midden van plakjes zodat een kuiltje ontstaat. Doe wat saus (circa half theelepeltje) in het kuiltje. Vouw de deeg naar boven dicht en druk het bolletje zachtjes plat. Zorg dat het meeste van de saus in de kern blijft en niet naar buiten komt.
- Step 8 Leg de koekjes op de met bakpapier bekleedde ovenplaat en plaats gedurende 40 à 45 minuten in de oven.
- Step 9 Haal hierna de plaat met koekjes uit de oven en laat even afkoelen.
- Step 10 Tenslotte kun je de koekjes nog versieren met de overgebleven saus. Ook kun je nog vormpjes uitsteken als je dit leuk vindt.