Van deze vegetarische curry smult zelfs een echte vleesliefhebber. De linzen vormen namelijk de perfecte vervanger van vlees en zorgen voor een vullend gevoel. Daarbij is deze curry voedzaam en gezond, maar bovenal gewoon heel lekker! Een ander pluspunt is dat de rest van de currysaus gewoon in de vriezer bewaard kan worden. Wel zo handig als je een avond weinig tijd hebt om te koken.
TIPS VOORAF
- pompoen: als je een zakje al voorgeschilde en gesneden pompoenblokjes gebruikt, zal de bereidingstijd korter zijn. Je hoeft de blokjes dan namelijk alleen maar wat kleiner te snijden. Hoe kleiner de blokjes, hoe korter de kooktijd zal zijn.
- de curry is eigenlijk voor 5 personen maar je kunt het gewoon voor 2 personen koken. De overgebleven saus is in de vriezer te bewaren. Hartstikke handig als je een keer geen tijd hebt om te koken. Je hoeft dan alleen nog de saus op te warmen en rijst erbij te koken.
- de rijst: ik gebruik zilvervliesrijst omdat dit een gezondere variant is. Zelf ben ik aan deze wat drogere rijst gewend geraakt. Heb je liever een ander soort rijst dan is dat geen probleem voor dit gerecht.
Combinaties
- Dit is een volledig hoofdgerecht.
Overgebleven ingrediënten
- tuinerwtjes: bewaar in de vriezer en gebruik bijvoorbeeld de volgende keer voor de notenrijstsalade met citroendressing (klik hier), de zoete aardappelstamppot (klik hier) of de courgette & tuinerwtensoep (klik hier)
- pompoen: bewaar afgedekt met folie in de ijskast en zet een andere avond in voor de gevulde pakketjes (klik hier) of de geroosterde pompoensalade (binnenkort online)
- gember: snijd in schijfjes en drink met heet water als thee of doe het in een karaf met koud water
- kruiden en groentebouillon: deze ingrediënten zijn langer houdbaar en komen altijd weer van pas
Bereidingswijze Pompoen Linzen Curry
Ingredients
- Halve flespompoen of kant-en-klaar gesneden pompoenblokjes (circa 400 gr)
- 5 tomaten
- Een rode ui
- 2 knoflookteentjes
- Blokje verse gember
- Pot van 400 gram linzen
- 150 diepvriesdoperwtjes
- 2 el olijfolie
- 2 el sojasaus
- 4 el kerriepoeder
- 2 tl kurkuma
- Snuf chilipoeder
- 100 ml water
- Half blokje groentebouillon
- 200 ml kokosmelk (klein pakje)
- Zilvervliesrijst
Directions
- Step 1 Indien je geen kant-en-klare pompoenblokjes hebt: schil de pompoen, verwijder de zaadlijst en snijd in kleine blokjes. Wel al voorgesneden blokjes? Snijd ze dan kleiner.
- Step 2 Snipper de rode ui en snijd de knoflook heel fijn.
- Step 3 Ontdoe de gember van de schil en rasp de gember.
- Step 4 Was de tomaten en snijd er alvast 3 in kleine blokjes.
- Step 5 Verhit de olijfolie in een wat diepere en grote pan. Fruit hierin de knoflook, ui en gember circa 3 minuten. Voeg de kurkuma en kerrie hierna toe en laat gedurende zo’n 2 minuten meebakken.
- Step 6 Voeg vervolgens de pompoenblokjes toe en roer ze goed door met de rest van de inhoud in de pan. Terwijl de pompoen in de pan zit, snijd je de 2 resterende tomaten in kleine blokjes.
- Step 7 Voeg vervolgens alle tomatenblokjes toe aan de pan en roer wederom goed door.
- Step 8 Gooi het water erbij, verkruimel het blokje bouillon met je handen en voeg ook toe. Roer goed zodat het poeder mengt met het water.
- Step 9 Voeg nu de kokosmelk, sojasaus en chilipoeder toe. Roer alles goed en breng het geheel aan de kook. Zodra dit het geval is doe je een deksel op de pan en laat je het gedurende circa 20 à 30 minuten zachtjes koken. Als je met een vork gemakkelijk door de pompoen kan prikken is de curry klaar.
- Step 10 Terwijl de pan op het vuur staat, doe je de tuinerwten in heet water zodat ze ontdooien. Giet de tuinerwtjes af. Laat de linzen vervolgens uitlekken. En begin met het koken van de rijst.
- Step 11 Nadat het pompoenmengsel 20 à 30 minuten heeft gekookt, roer je de linzen en tuinerwtjes erdoorheen. Laat gedurende 5 minuten nog even meekoken.
- Step 12 Verdeel hierna de rijst over de borden en voeg de curry toe. Enjoy!