Tonijntartaar met appelgranita

Tonijntartaar met appelgranita

Met dit voorgerechtje ga je zeker de show stelen. Het kost wat meer handelingen maar het is het meer dan waard. Tijdens een tripje naar Valencia kwam ik erachter dat de combinatie van tonijn en groene appel lekker fris is. Door ijs te maken van de appel geef je het naast frisheid een verrassende twist.

TIPS VOORAF

  • zeewier crisp: het staat mooi en is lekker, maar het is optioneel. Zonder de crisp is het gerecht ook heerlijk. Je zult overhouden van de crisp, de rest kun je breken en in een kommetje op tafel zetten
  • appelgranita: maak de granita ruim van tevoren, je kunt het zelfs al bijvoorbeeld een dag van tevoren maken om tijd te besparen. Als je voor meer mensen dit gerecht gaat maken, zul je meer granita nodig hebben dit kan betekenen dat het langer duurt om te bevriezen, houd hier rekening mee.

COMBINATIES:

  • dit is een voorgerecht

OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN

  • sesamolie, rijstazijn, sojasaus, cayennepeper: deze ingrediënten zijn langer houdbaar en komen altijd wel weer van pas in de keuken. Gebruik de sojasaus bijvoorbeeld voor de zalm in soja-ketjap-gembermarinade (klik hier)
  • peterselie: gebruik (een andere avond) voor een salade zoals de tuinbonen chorizo salade (klik hier)
  • bosui: gebruik bijvoorbeeld een andere avond voor de bloemkoolcouscous (klik hier)
  • sesamzaad: dit ingrediënt is langer houdbaar en altijd weer te in te zetten, gebruik bijvoorbeeld (een andere avond) voor de krokante kikkererwtensalade (klik hier)

Ingrediënten tonijntartaar appelgranita

Bereidingswijze tonijntartaar met appelgranita

december 15, 2018
: 2 personen
: 1 hr
: 2 hr
: Gemiddeld

By:

Ingredients
  • appelgranita
  • 100 ml water
  • 35 gram suiker
  • sap van een kwart limoen
  • halve granny smith appel
  • Tonijntartaar
  • 130 gram tonijn
  • sap van een kwart limoen
  • flinke snuf gemalen cayennepeper
  • halve el sesamolie
  • halve el rijstazijn
  • een el sojasaus
  • een bosui
  • klein handje peterselie
  • 1 tl sesamzaad
  • Zout naar smaak
  • Avocado mengsel
  • Een avocado
  • 75 gram Griekse yoghurt
  • Sap van een halve limoen
  • ½ tl wasabi
  • Zout naar smaak
  • Zeewier crisp
  • Een norivel
  • Wat olijfolie
  • Zout
  • Sesamzaadjes
  • Water
  • Bakpapier
  • Geen ingrediënt maar wel nodig: kookring, keukenmachine, staafmixer, bakpapier
Directions
  • Step 1 We beginnen met de appelgranita, zorg ervoor dat het mengsel hiervoor tenminste 2 uur in de vriezer kan bevriezen.
  • Step 2 Breng het water met suiker aan de kook en zorg dat de suiker helemaal opgelost is. Zet het vuur uit. Schil de halve appel en snijd in blokjes. Doe het water, limoensap en de appelblokjes in de keukenmachine en maal het fijn tot een glad geheel. Doe in een diepvriesbakje en zet in de vriezer. We gaan door met de volgende stap.
  • Step 3 Warm de oven alvast voor op 180 graden voor de zeewier straks en begin met de tonijntartaar.
  • Step 4 Rooster de sesamzaadjes. Snijd ondertussen de tonijn in kleine blokjes. Houd de sesamzaadjes goed in de gaten.
  • Step 5 Meng in een kom de sesamolie, rijstazijn en sojasaus.
  • Step 6 Snijd de bosui in ringetjes en hak de peterselie fijn.
  • Step 7 Doe de tonijn, bosui, peterselie, sesamzaadjes en het limoensap in de kom erbij. Roer alles goed door elkaar.
  • Step 8 Voeg hierna de cayennepeper toe en hussel nogmaals. Voeg hierna naar smaak wat zout toe. Laat het mengsel afgedekt een half uurtje rusten.
  • Step 9 Nu maken we het avocado mengsel. Verwijder de schil van de avocado en snijd de avocado in blokjes. Maal de avocado met de staafmixer tot een glad geheel in een kom. Meng de yoghurt erdoorheen. Voeg de wasabi en limoensap toe en meng goed. Voeg vervolgens naar smaak zout toe. Zet goed afgedekt weg.
  • Step 10 We komen bij het laatste onderdeel aan: de zeewier crisps. Halveer het norivel. Bestrijk de ruwe kant van helften met olie en bestrooi rijkelijk met zout. Plaats de kanten met olie en zout op elkaar. Maak de gladde buitenkanten nu goed nat met water en bestrooi met wat sesamzaadjes. Plaats gedurende zo’n 5 minuten op een met bakpapier bekleedde bakplaat in de oven. Haal hierna uit de oven.
  • Step 11 Nu gaan we beginnen aan de opmaak. Maak eerst de torentjes. Doe het avocado mengsel met behulp van een lepel in de kookring en vervolgens de tonijntartaar. Druk de tonijntartaar zachtjes goed aan zodat het torentje stevig staat. Verwijder hierna voorzichtig de kookring. Zorg ervoor dat je 2 el van het avocado mengsel overhoudt nadat je de twee taartjes hebt gemaakt. Dit kun je nog als garnering gebruiken door bijvoorbeeld in toefjes op de torentjes te doen.
  • Step 12 Knip hierna twee hoekjes van de zeewier crisps en steek in de taartjes. Haal als laatste de granita uit de vriezer en schaaf met een vork los, strooi de ijsrasp om de taartjes heen. Serveer zo snel mogelijk zodat het ijs niet gesmolten is.
  • Step 13 Et voilà, your pretty dish is ready!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *